Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Nedir?

Olası bir afet veya acil durumda oluşan etkileri azaltmak ve bunu yönetmek için yapılan tüm çalışmalardır. Acil Durum ve Afet Yönetimi Türkiye’nin depremler gibi doğal afetler için risk taşıyan coğrafi bir bölgede olması, olası bir afet durumunda inisiyatif alacak iyi yetişmiş insan gücü açısından büyük önem teşkil etmektedir.

Programın Amaçları

Acil Durum ve Afet Yönetimi Önlisans Programı, bu alanda hizmet eden kamu kurum ve kuruluşu, yerel yönetimler, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin yetişmiş insan gücü talebini karşılayabilmek amacıyla açılmıştır. Bu amaçla, acil durum ve afetlerle etkin bir şekilde baş edebilme kapasitesini artırılması, Acil Durum ve Afet Yönetimi alanında ihtiyaç duyulacak bilgi ve becerilere sahip elemanların yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

 

Sahip Olunması Gereken Özellikler

• İnsanlara yardım etmekten hoşlanması

• Ani durumlarda hızlı ve doğru karar verebilmesi

• Bedence sağlam ve güçlü kişiler olması

• Dikkatli, temiz, titiz, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü olması

• Başkaları ile iyi iletişim kurabilmesi

• Liderlik özelliklerine sahip olması

• Ekip çalışmasına açık olması gerekir.

 

Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikerlerinin Sorumlulukları Nelerdir?

Programı tamamlayanlar, Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri unvanını almaktadır. Mezunlar; afet öncesinde eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri alabilmekte, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapabilmekte ve yönetebilmektedir. Afetlerde kriz masası sorumluluğu üstlenebilmekte, kendisine bağlı sivil savunma birimlerini eğitip yönetebilmektedir. Her şartta arama ve kurtarma çalışmalarını organize ederek, sevk ve idaresini üstlenebilmekte, gerektiğinde görev yaptığı bölgede yaşayan tüm insanlara arama-kurtarma ve hayatta kalma konularında periyodik olarak eğitim verebilmektedirler. Böylece kurumların ve kişilerin tehlikelere, afetlere ve doğal zararlara karşı proaktif hazırlık yapabilir hale gelmelerini sağlayabilmektedirler.