Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz Meslek Yüksekokulu’nda personel ve öğrencilere yönelik Yangın Eğitimi ve Tatbikatı düzenlendi.

Eğitim 22 Ekim 2026 Perşembe günü saat 11:00'de Abdullah Tayyip Olçok Konferans Salonu’nda başladı. Eğitimi Eğirdir Belediyesi İtfaiye Amiri Kamil KORKMAZ, İtfaiye Çavuşu Mustafa Lütfi GÜNGÖR ve İtfaiye Eri Mehmet GÜL verdi. Programa MYO Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Halil SÜEL, öğretim elemanları, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Teorik bölümde itfaiye ekibi önce yangın anında binanın nasıl boşaltılması gerektiğini anlattı. Yangını fark eden kişinin ortamdakileri sesli olarak uyarması ve vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesi gerektiğini belirtti. Tahliye sırasında panik yapılmaması, koşulmaması ve asansör kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Acil çıkış yönlendirmelerinin takip edilmesi, belirlenen toplanma alanına gidilmesi ve kimsenin geride kalmadığından emin olmak için yoklama alınması gerektiğini ifade etti. Dumanlı ortamda zehirli gazlardan korunmak için yere yakın ve eğilerek ilerlemenin, ağız ve burnu ıslak bir bezle kapatmanın önemine de dikkat çekti.
Ekip ardından yangın ekipmanlarını tanıttı. Kuru kimyevi tozlu ve karbondioksitli (CO₂) yangın söndürme tüplerinin farklarını, yangın dolaplarının, hortumların, duman dedektörlerinin ve yangın alarm butonlarının nerelerde bulunduğunu ve nasıl kullanıldığını açıkladı. Yangın söndürme tüplerinin basınç göstergesinin ve son kullanma tarihinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı.
Eğitimde yangın türlerine göre doğru müdahale yöntemleri de anlatıldı. Ekip, katı madde yangınları ile sıvı madde yangınlarının farklı özellikler taşıdığını ve bu yangınlara uygun söndürücüyle müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle benzin, yağ ve tiner gibi yanıcı sıvılardan kaynaklanan yangınlara su ile müdahale edilmemesi gerektiğini, bunun yangının yayılmasına yol açabileceğini vurguladı.
Elektrik yangınları ise eğitimin önemli başlıklarından biri oldu. İtfaiye ekibi, elektrik kaynaklı bir yangında ilk yapılması gerekenin mümkünse sigortayı veya ana şalteri kapatarak elektriği kesmek olduğunu söyledi. Elektrik yangınlarına kesinlikle su ile müdahale edilmemesi gerektiğini, suyun elektriği iletmesi nedeniyle bunun ciddi elektrik çarpması tehlikesi oluşturduğunu belirtti. Bu tür yangınlarda karbondioksitli veya kuru kimyevi tozlu söndürücülerin kullanılması gerektiğini ifade etti. Ekip ayrıca elektrik yangınlarını önlemek için prizlerin aşırı yüklenmemesi, çoklu prizlerin birbirine bağlanmaması, hasarlı kabloların kullanılmaması, kullanılmayan cihazların fişten çekilmesi ve elektrik tesisatının yetkili kişilerce düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Genel güvenlik önlemleri kapsamında ise acil çıkış yollarının ve kapıların her zaman açık tutulması, koridorlara eşya konulmaması, yanıcı maddelerin uygun koşullarda saklanması ve kapalı alanlarda sigara içilmemesi gerektiği üzerinde duruldu.
.jpeg)
Teorik bölümün ardından bina boşaltma senaryosu uygulandı. Katılımcılar konferans salonundan okul bahçesindeki toplanma alanına düzenli ve güvenli bir şekilde tahliye edildi. Uygulamalı tatbikat da toplanma alanında yapıldı. İtfaiye ekibi, yangın söndürme tüpünün nasıl kullanılacağını adım adım gösterdi: Önce emniyet pimi çekilir, ardından rüzgârı arkaya alarak yangına uygun mesafeden yaklaşılır, hortum alevin üzerine değil yanan maddenin dibine doğru tutulur ve tetiğe basılarak yangın süpürür gibi söndürülür. Daha sonra personel ve öğrenciler, ekibin gözetiminde yangın söndürme tüplerini kendileri kullanarak sıvı ve katı madde yangınlarını söndürdü.

Programın sonunda MYO Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Halil SÜEL, eğitimi ve tatbikatı gerçekleştiren Eğirdir Belediyesi itfaiye ekibine teşekkür etti. Doç. Dr. SÜEL, yangın gibi acil durumlarda bilinçli ve soğukkanlı hareket etmenin hayati önem taşıdığını vurguladı ve bu tür eğitimlerin düzenli olarak yapılmaya devam edeceğini belirtti.